Crizantema (chrysantemum hortorum) este una dintre cele mai frumoase plante de toamnă, delicată şi impunătoare totodată. Supranumită „floarea Orientului“ sau „floarea vieții“, crizantema este una dintre cele mai grațioase și rezistente plante. Face parte din familia Asteraceae, fiind originară din nord-estul Europei și din Asia. Este o floare perenă, ierboasă care crește până la 50–150 cm înălțime, cu frunze adânc crestate și flori mari, de culori diverse.
Înflorește din august până în noiembrie. Este una dintre ultimele flori mari, spectaculoase care înfloresc înainte de venirea iernii. Atât prin apariția ei întârziată, cât și pentru frumusețea ei, este una din puținele flori care rivalizează cu trandafirul, fiind numită și „regina toamnei” (la noi mai este numita tufanea, dumitrita sau margareta de toamna).
Numele
Crizantemele sunt florile culturii asiatice, fiind disputate între China şi Japonia, fiecare ţară avînd câte o legendă, care atestă apariţia ei pe pământul autohton.
Menţionată de Confucius în anul 500 a.Chr., crizantema este cultivată în China de peste 3000 de ani, ea fiind supranumită „floarea Orientului” sau „floarea vieţii”. Crizantema (vесhіul numе сhіnеzеѕс аl сrіzаntеmеі este „Chu”) face parte din cvartetul „celor mai graţioase plante” chinezeşti, alături de orhidee, bambus si „ume” (prunul chinezesc). O veche zicală din China spune: “Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, apucă-te să cultivi crizanteme”. A început să fie cultivată cu 1.500 de ani înainte de Hristos, de către chinezi. La începuturile cultivării, crizantemele aveau petale mici ce înconjurau un centru floral. Pe parcursul trecerii anilor, acestea au ajuns să se poată întîlni în diferite forme, mărimi şi culori, înmiresmate dar şi cu un parfum discret. În anul 1630 se cunoșteau deja peste 500 de soiuri și varietati de crizantema.
Crizantemele sînt cultivate şi sînt reproduse de secole întregi, rezultînd un număr mare de specii azi pe glob. Printre cele mai cunoscute sînt crizantemele cu mai multe flori pe fir, disponibile în toată gama de culori, mai puțin în culoarea albastru.
Fiind o floare foarte frumoasă, care durează mult și care rezistă chiar și sub zăpada, ea a devenit un simbol al optimismului, vârstei înaintate și al înțelepciunii. În arta chineză și a Orientului Îndepărtat, crizantema este unul din cei Patru Nobili (numiți și Cei Patru Domni), alături de bambus, orhidee și floarea de prun. Este considerată o floare sacră, care dă viață lungă și nemurire. Era utilizată pentru înfrumusețarea grădinilor oamenilor de seamă deja cu sute de ani înainte de Hristos. În China, crizantema a primit o importanță deosebită în cadrul Festivalului Chung Yeung, acest lucru fiind mențonat încă din epoca Dinastiei Han (înaintea anului 25 a.Chr.).