CRIZANTEMA – regina florilor de toamnă

0

Festivalul Chung Yeung (o importantă sărbatoare tradițională chineză, al cărei nume ar putea fi tradus prin Festivalul Dublului Yang sau Festivalul Dublului Nouă) are loc în a noua zi a celei de-a noua luni a anului chinezesc. Potrivit doctrinei I Ching, această zi este încărcată cu prea multă energie yang, fiind o dată calendaristică cu potențial periculos. Pentru a atenua pericolul, în această zi, chinezii urcă pe un munte înalt, beau vin de crizanteme și poartă crenguțe de corn (Cornus officinalis), considerând că aceste plante, crizantema și cornul, au proprietatea de a purifica aerul și de a vindeca.

Chinezii au mai multe legende legate de crizantemă. Una dintre ele spune că, de mult, în urma cu peste trei milenii, împăratul Chinei, speriat de faptul că îmbătrânea și nu putea opri acest proces, a auzit că pe Insula Libelulei din Marea Răsăritului există o plantă fermecată, care te putea întineri, dar care putea fi culeasă doar de către cei foarte tineri. Plin de speranță, a trimis acolo 12 bărbați tineri și 12 femei tinere. Ajunși acolo după mai multe peripeții, aceștia nu au găsit nicio plantă magică și niciun locuitor. Au hotărât să rămână acolo, iar singurul lucru pe care îl aveau la ei și care le amintea de casă erau crizantemele. Au început să cultive această floarea și, în scurt timp, au ajuns vestiți pentru crizantemele lor de aur. 

O altă veche poveste chinezească ne spune că, după ce îl supărase pe Impărat, Keu Tze Tung a fost nevoit să fugă de acesta departe, tocmai în Valea Crizantemelor. Fiindu-i sete, el a băut roua de pe petalele acestor flori, devenind nemuritor. Budiștii explică acest dar al zeilor prin faptul că, înainte de a bea rouă, Tung scrisese un text sacru pe petalele crizantemelor din vale.

Pentru chinezi, floarea de crizantemă, în general, reprezintă odihna, liniştea, dar şi viaţa senină, iar crizantema albă semnifică jelirea sau necazul. Chinezii sînt cei care le consideră cele mai preţioase flori. Tao Yanming, primul cultivator de crizanteme menţionat documentar, în anul 400, a adus faima oraşului său, numit după moartea sa „Juxian”, adică „oraşul crizantemelor”. „Festivalul crizantemei” este ţinut anual în provincia Tonxiang, iar aceste flori fac obiectul multor poezii şi poeme scrise de poeţii chinezi.
(În lume există, astăzi, mai multe festivaluri care celebrează crizantema. În fiecare an, în octombrie și noiembrie, în orășelul german Lahr, situat la poalele Munților Pădurea Neagră, are loc „Festivalul Crizantemelor”care prezintă aranjamente florale și ghirlande inedite, într-o simfonie de culori.

În localitatea sud-coreeană Seosan, din regiunea Gaguri (Gobuk-myeon), are loc un festival al crizantemelor în fiecare an. Pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați sunt expuse peste 10.000 de crizanteme din 200 de soiuri și varietăți. Vizitatorii au parte, de asemenea, de ceaiuri din flori de crizantema, de bunătăți locale (orez, usturoi, ardei iute uscat) la prețuri speciale și de spectacole tradiționale. Fiind situată pe coasta de vest a Mării Chinei, localitatea Seosan are o climă blândă, propice cultivării crizantemelor. Și la noi în țară există un Festival anual al Crizantemelor, în comuna Brădeanu din județul Buzău – acesta a ajuns la a șaptea ediție).
În Japonia, crizantema a pătruns, se pare, cam cu opt secole înainte de Hristos. Alții spun că ea a fost adusă în Japonia de călugării buddhişti Zen, în secolul al IV-lea. Adevărata expansiune a crizantemei ca floare a început în secolul al VIII-lea, în Japonia, unde, în timp, a devenit „floare națională”. În orice caz, ea a ajuns un simbol al Țării Soarelui răsare (a fost preluată pe numeroase blazoane și a constituit primul drapel național!), fiind prezentă astăzi chiar și pe pașapoartele japonezilor. Este considerată un simbol solar, o floare magică, multă vreme fiind un atribut exclusiv al familiei imperiale – oamenii de rând care îndrăzneau să-și împodobească hainele cu reprezentări ale crizantemei erau condamnați la moarte. 

1 2 3
Share.

About Author

More slender build, with a round head and grey/green coat with several blue/black stripes. Bright aqua eyes and prominent teeth.

Leave a Reply

Powered by themekiller.com