„LA MULȚI ANI!” tuturor celor ce poartă acest nume sacru sau variante ale acestuia!
SFÂNTUL NICOLAE este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 6 decembrie. Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbatori din an, pentru că atunci vine și Moș Nicolae.
Astfel, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să-și spele ghetuțele, să le dea cu cremă și să le așeze frumos lângă ușă, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.
Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.
Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niște săculeți cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor.
În noaptea de Sfântul Nicolae se spune că cerurile se deschid și pentru puțin timp el poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În această zi, pe 6 decembrie, se spune că începe cu adevărat iarna, pentru că Moșul își scutură barba și începe să ningă. Se spune în popor că dacă în această zi nu ninge înseamnă că Moș Nicolae a întinerit.
În popor, se crede că Nicolae apare pe un cal alb, tot referitor la prima zăpada, și că păzește Soarele care încearcă să se furișeze pe lângă el pentru a lăsa oamenii fără căldură și lumină.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut drept apărător al văduvelor, dar și al corăbierilor și al soldaților.
În unele zone din țară, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă lângă icoane. Dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, înseamnă că anul ce vine o să fie roditor și cu bucurii.