HomeCulturaIASOMIA (Jasminus communis)

IASOMIA (Jasminus communis)

Cunoscută în India sub denumirea de „regina florilor”, iasomia este un arbust cu flori albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic diafan, originar din Caucaz, zona munților Himalaya, din Persia si Kashmir, venerată şi considerată o plantă sacră, floare sfântă a zeului hindus al dragostei, Kama.

Numele de iasomie vine de la cuvântul persan „Yasmin” care înseamnă „dar al Domnului”.

În China, floarea de iasomie simbolizează delicateţea feminina, în Siria floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit şi „Oraşul iasomiilor”, iar în India floarea este împletită în cununi şi prezentă în ceremoniile de nuntă prevestind viitorului cuplu dragoste eternă.

În scop terapeutic a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea circulaţiei, în scop afrodisiac pentru stimularea impulsurilor sexuale masculine dar şi feminine, fiind adăugată în băile generale sau sub formă de ulei de masaj pentru destinderea muşchilor contractaţi şi calmarea durerilor musculare.

Citește si: Top 5 plante care te ajuta sa dormi mai bine

Astăzi iasomia este considerată nu numai o plantă decorative, preparatele pe bază de iasomie sunt recomandate în depresii, neurastenie, migrene, tulburări circulatorii, oboseală musculară, reumatism articular, tulburări de dinamică sexuală, frigiditate, tuse spastică, contracturi musculare ș.a.

Florile de iasomie conțin ulei eteric, acetat benzilic, alcool benzilic, linalcool, indol şi iasmon. Ele au acţiune relaxantă, efect decontracturant, antiseptic, afrodisiac etc.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -