HomeCulturaLILIACUL – DE LA FRUMOS LA UTIL

LILIACUL – DE LA FRUMOS LA UTIL

SIMBOLISMUL FLORILOR DE LILIAC
Liliacul „floarea memoriei” este un adevărat simbol al primăverii și una dintre cele mai populare și îndrăgite flori. Liliacul este un arbust (originar din Persia), însă aspectul său îl trădează, el arătând ca un mic pom.

 
Deși nu este o floare, ci un arbust înrudit cu măslinul și iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primăvară, cu un parfum delicat, subtil și persistent. Mirosul său ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoză, a devenit preferatul multor producători de parfumuri sau cosmetice bucurându-se de o bine meritată faimă internațională.
Anual în lunile aprilie-mai, orașul Rochester (New York) găzduiește cel mai mare festival dedicat liliacului care durează două săptămâni. Pe un spațiu de 8 ha veți găsi în această perioadă circa 500 de varietăți de liliac aduse de pe tot mapamondul. 
Ca și laleaua, liliacul se număra printre acele cadouri făcute de Soliman al II-lea (1642 – 1691) ambasadorilor Europei Occidentale. Cu asemenea prilej avea să prindă rădăcini în sens propriu și în vestul bătrânului continent, acolo unde s-au obținut la scurtă vreme noi varietăți. În Evul Mediu se considera că liliacul adăpostește în ramurile sale spirite bune, care puteau îndruma și călăuzi pe cel care le chema.
Supranumit „floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. 
Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.
Florile galbene semnifica o neliniște referitoare la sentimentele iubitei, și prin urmare necesită în mod obligatoriu un răspuns lămuritor. Florile roz sunt interpretate ca un reproș iar cele mov sau lila-violet, folosite mai ales în cadrul logodnei, ca o mărturisire a încrederii. Liliacul mai este și un simbol al atracției irezistibile, de aceea tradiția populară spune că trebuie purtat de fetele care vor să se căsătorească pentru a chema ursitul.
Liliacul semnifica primele emotii ale iubirii si liliacul alb simbolizeaza nevinovăția tinereasca.
Liliacul este floarea nunților și aniversarilor, a petrecerilor în aer liber. Pentru că un arbust de liliac are o viață destul de lungă, el mai semnifică tradiția, familia, moștenirea spirituală putând fi dăruit mamei, părinților și rudelor.

 

CELE MAI ÎNDRĂGITE SPECII DE LILIAC:

CONGO este una dintre cele mai întâlnite specii de liliac. Este acel liliac ale cărui flori de culoare purpurie emană cel mai puternic parfum în grădini. De asemenea, este una dintre cele mai vechi specii de liliac cunoscute de către om. Nu este o specie pretențioasă dar are nevoie de un sol bogat în substanțe nutritive și foarte bine drenat, precum și de căldura soarelui. Florile sunt rezistente și pot fi utilizate și pentru realizarea unor aranjamente florale deosebite pentru interiorul locuinței.

PRESIDENT LINCOLN este acel tip de liliac ale cărui flori se remarcă printr-o culoare deosebită – indigo, într-o nuanță foarte deschisă. Ciorchinii acestei specii au dimensiuni mai mari, iar parfumul florilor este la fel de intens. Pentru a se dezvolta, această specie are nevoie de aceleași condiții enumerate anterior, doar că spre deosebire de alte specii se dezvoltă într-o perioadă mai scurtă.

BEAUTY OF MOSCOW este specia de liliac ce se caracterizează printr-o frumusețe aparte a florilor în culori duble, roz deschis și alb pur. Este o specie mai rar întâlnită, dar foarte apreciată atât datorită aspectului romantic al florilor, cât și datorită parfumului dulce și intens. Spre deosebire de alte specii de liliac, aceasta poate atinge chiar si 5 m înălțime.

ANGELWHITE (Liliacul alb) este un simbol al dragostei și al purității. Multe persoane o aleg pentru că florile sunt cu adevărat fascinante atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere olfactiv, parfumul florilor de liliac alb fiind unul deosebit.

PRIMROSE deși este mai rar întâlnit, este foarte apreciat datorită culorii deosebite a florilor, un galben deschis, pal, ce se intensifică pe parcurs ce florile se deschid.

TINKERBELL intră perfect în tipar (arbust). Înălțimea acestuia nu depășește 2 m, iar florile rozalii sunt și ele de dimensiuni foarte mici în comparație cu florile caracteristice celorlalte specii. Parfumul este unul deosebit, cu adevărat romantic.

SENSATION o altă specie deosebită pe care o întâlnim frecvent. Florile sunt pătate, petalele fiind roz, iar centrul fiind mov, aceste două culori îmbinându-se într-un frumos dans cromatic. Chiar dacă florile sunt atât de frumoase, ele nu emană un miros puternic, ba din contră.

LILIACUL – MEDICAMENT NEAȘTEPTAT:
– florile de liliac erau înghițite pentru a scăpa de viermii paraziți din intestine și în tratamentul malariei
– liliacul a fot utilizat pentru tratarea febrei, calmarea anxietății si ca tonic
– uleiul de liliac este folosit și astăzi pentru diverse afecțiuni ale pielii, îndeosebi în aromoterapie
– același, folosit în timpul băii, oferă o stare de calmitate
– uleiul de liliac îl regăsim în produsele de curățare dând un parfum revigorant în întreaga casă
– ceaiul din flori uscate de liliac combate balonarea și senzația de vomă

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -