LILIACUL – DE LA FRUMOS LA UTIL

0

– combate diareea și slăbiciunea fizică (se fierbe o linguriță de coajă de liliac în 250 ml de apă; amestecul rezultat se lasă pe aragaz, la foc potrivit, timp de cca.10 minute; se strecoară și se beau 2 – 3 căni zilnic)
– ține sub control glicemia (se pune o lingură de muguri de liliac într-un litru de apă fiartă; din amestecul rezultat, se bea zilnic de trei ori pe zi câte o linguriță)
– reduce din durerile reumatismale (se pun la macerat timp de 2 săptămâni 40 gr. flori de liliac într-un litru de ulei, apoi se aplică unguentul pe zonele dureroase)
– infuziile de liliac te scapă de febră, bronșită și laringită (pentru a ști doza necesară consultă medicul)
„puține persoane însă știu că această plantă are efecte miraculoase pentru suferințele fizice cauzate de accidentele casnice, de muncă sau de circulație. Totodată, arsurile provocare de lichide fierbinți, de substanțe chimice, de gaze, de vapori supraîncălziți sau de metale topite, drame ce provoacă dureri insuportabile și se întind pe suprafețe variabile de piele, pot fi tratate cu ajutorul frunzelor de liliac alb.

Terapeuții spun că arsura de gradul II sau III, care depășește 15% din suprafața corpului adultului și 5% din cea a copilului, are nevoie de îngrijiri medicale imediate. În cazul unei arsuri de gradul III sau IV, când durerile sunt insuportabile, primele îngrijiri medicale se asigură la locul accidentului. Chiar dacă victimele sunt în stare critică, iar medicii sunt rezervați în privința salvării lor (în cazul arsurilor grave), medicina populară are la îndemână un remediu care a salvat sute și sute de vieți. În mod miraculos, tratamentul cu frunze de liliac alb vindecă pielea în profunzime și pe tegument nu rămâne nici urmă de cicatrice. Cum se prepară leacul, cum se administrează ? Planta vindecătoare este liliacul alb. De aceea, în farmacia verde a casei trebuie să avem și frunze de liliac alb. Leacul se prepară dintr-un pumn de frunze de liliac care se fierb în 500 ml de apă, până când apa se înnegrește. Din acest decoct se scot frunzele și, când sunt călduțe, se aplică pe locurile arse. Dacă pielea victimei este acoperită de bandaje, acestea se îndepărtează pentru câteva minute, se aplică frunzele fierte pe zona critică, iar deasupra frunzelor se aplică din nou pansamentul. Bolnavul trebuie supravegheat de o rudă sau de un cadru medical care să-i umezească continuu pansamentele cu apa în care s-au fiert frunzele de liliac, încât bandajul să nu se usuce. De asemenea, la un interval de 24 de ore, pe locurile arse se aplică alte frunze fierte de liliac, cât sunt călduțe, iar pansamentele se umezesc frecvent cu lichidul în care s-au fiert frunzele (decoctul). În general, după 5-6 zile de tratament, situația tegumentului afectat se ameliorează, dar leacul trebuie folosit în continuare și după ce victima iese din spital. În funcție de gravitatea arsurii, pielea se vindecă după trei-patru săptămâni. Când tegumentul este vindecat, dispar și urmele tragediei-cicatricele”

 

LILIACUL (Syringa vulgaris) – din tc.leylâk; cf. bg. Liuleak/liljak. Alte denumiri: (înv. și reg.) scumpie, (reg.) boroștean, (Banat) iorgovan, (Transilvania și Maramureș) mălin, (Transilvania) – scrinte (în Țara Moților).
 [Ca și laleaua, liliacul se numără printre acele cadouri făcute de Suleyman al II-lea (1642 -1691, sultanul Imperiului Otoman între 1687 – 1691) ambasadorilor Europei Occidentale. Cu asemenea prilej avea să prindă rădăcini în sens propriu și în vestul bătrânului continent, acolo unde s-au obținut la scurta vreme noi varietăți. În Evul Mediu se considera că liliacul adăpostea între ramurile sale spirite bune, care puteau îndruma și călăuzi pe cel care le chema].

1 2
Share.

About Author

„Există o categorie specială de surzi: aceia care nu vor să audă decât ce spun ei.”

Leave a Reply

Powered by themekiller.com