HomeCulturaOmul si naturaLEBEDELE MĂRII NEGRE

LEBEDELE MĂRII NEGRE

Sunt atât de frumoase încât nu te mai saturi privindu-le… prin simpla lor existență și unduire pe apă, exprimă grație pură, eleganță și noblețe.

Lebedele sunt făpturile purității, ale transformării, ale eternității.

Principalele simboluri purtate de lebada sunt dragostea, gratia, puritatea, frumusetea, visarea, echilibrul, eleganta, parteneriatul si transformarea.

În mitologii reprezintă simboluri puternice, profund legate de viață și de moarte, de iubire, mister, metamorfoză.

În miturile celtice, îndeosebi în tradiția irlandeză, se spune că lebedele sunt simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor către vest, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. În plus, se credea ca sufletele călătoreau în perechi, ca simbol al uniunii, al parteneriatului și al relației de cuplu.

Tema transformării apare și într-un mit grecesc în care Zeus (Jupiter în mitologia romană) se metamorfozează într-o lebădă pentru a o seduce pe Leda.

Tot în mitologia greacă, lebăda reprezintă un simbol al muzelor, al muzicii, fiind dedicată lui Apollo, iar Venus, zeița dragostei si frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede.

Venus (Afrodita, Ishtar, Astarte în alte mitologii), zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede. Lebăda reprezintă și dualitatea lui Venus, fiind o creatură de apă (cercul), dar și de pământ (crucea).

Simbolismul lebedei este strans asociat cu mediul sau natural, cu conexiunea sa cu apa, a cărei semnificație simbolică include fluiditatea, visarea, emoțiile, intuiția și creativitatea. Lebăda ne îndreaptă gândurile către cele mai adânci visuri și simțăminte ale noastre.

În simbolismul alchimiei, lebăda nu e văzută ca fiind de gen feminin sau masculin, ci era considerată „o căsătorie a opozițiilor”, a apei și focului, fiind asociată cu Mercur.

În întreaga lume există doar șapte specii de lebădă.

Lebăda Albă – Cygnus Olor – este cea mai cunoscută specie de lebede, dar asta nu-i știrbește deloc din unicitate și frumusețe. Oamenii au început să crească aceste lebede încă de pe vremea Greciei antice, respectiv a Imperiului Roman, iar obiceiul a rămas doar privilegiul nobililor până în secolul al XIX-lea.

Abia din secolul al XX-lea și-au făcut apariția în grădinile zoologice sau pe lacurile din parcuri.

Perechile sunt monogame, lebedele se cuplează pe viață, deși este comună și paternitatea în afara cuplului. În ritualul nupțial, partenerii se strigă unul pe altul, își semnalizează cu bătăi de aripi, își întind gâturile, țin ciocul în sus, iar apoi înoată în cercuri cu ciocul ținut în jos.

Să ne bucurăm așadar de aceste minunate făpturi care bucură privirile

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -