SOBORUL SFINȚILOR ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL –  una dintre cele mai mari sărbători creștine

0

Numele Mihail/Mihaela/Mihai/Mihnea au, de asemenea, o semnificație aparte. 

Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mână dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. 

În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi.

Mihail/Mihaela sunt personaje aparent stranii, mereu prinse între două situații de fapt. Prima este o natură fizică, aventuroasă, excesivă, care refuză constrângerile… a doua este o natură cerebrală, introspectiva, neliniștită, rezervată. Totul constituie un ansamblu complet iar dacă cele două tendințe se armonizează, Mihail/Mihaela vor lupta mereu pentru cauze mărețe. Ei se lasă ghidați doar de intuiția lor extrem de bine dezvoltată și de afinitățile intelectuale.

Mihail/Mihaela sunt persoane pasionale, dar care nu știu să își exprime sentimentele, fie din cauza unei timidități care îi paralizează, fie din cauza că merg pe premisa că faptele trebuie să fie cele care să vorbească despre ei.

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel ce ține piept demonilor răului și mesagerul Domnului. În iconografie, acesta este înfăţişat purtând în mână o floare, căci la Buna Vestire Sfântul Arhanghel Gavriil a întâmpinat-o pe Maica Domnului cu o floare de crin şi cu vestea minunată că ea, Fecioara Maria, avea să-L aducă pe lume pe Mântuitorul nostru, Pruncul Iisus: „Eu sunt Gavriil şi am fost trimis ţie să-ţi binevestesc acestea”.

Prenumele Gavriil sau Gabriel este frecvent în onomastică românească. Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului. Numele acesta deosebit arată nu doar că Dumnezeu este Atotputernic, ci şi că omul îşi găseşte puterea în Dumnezeu, adică în credinţă şi iubire: puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi şi învinge în viaţă. 

Gabriel, Gabriela ca și personalități, sunt seducători, plăcuți, sociabili, comunicativi și veseli. Principalele lor calități sunt: sensibilitate, tact, emotivitate și tolerantă. Ei fac totul în jur ca ceilalți să fie fericiți și sunt dependenți de afectivitate, dragoste, emoții puternice. În momentul în care aceștia nu sunt înțeleși, apreciați sau iubiți, Gabriel/Gabriela pierd o bună parte din energie, ratează unele oportunități.

***
Este şi onomastica a peste 1,4 milioane de români care poartă numele acestor sfinţi: Mihail, Mihai, Mihăiță, Mihnea, Mișa, Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Mihaela, Mihaiela, Michi, Gavriil, Gavril, Gabrilă, Gabriel, Gabriela, Gabi, Găbița ș.a. 

TUTUROR URAREA:
„Să aveți parte de sănătate, multe realizări și să Vă bucurați de această zi frumoasă mereu!” 
„LA MULȚI ANI”, de ziua numelui!

Prof.dr.Pădurean Dominuț

1 2
Share.

About Author

„Există o categorie specială de surzi: aceia care nu vor să audă decât ce spun ei.”

Leave a Reply

Powered by themekiller.com