Românca Nadia Gray – o frumusețe rară a cărei viată bate filmul

1

După cel de-al doilea Război Mondial, Nadia îl întâlneşte într-un avion pe cel care avea să-i devină soţ. El era pilot, iar ea, pasageră. Un incident nefericit, un motor al avionului care a luat foc, nu a umbrit dragostea fulgerătoare dintre cei doi. Se căsătoresc, iar în 1947 se hotărăsc să fugă din ţară, ca să scape de odiosul regim comunist. La vremea respectivă, „Bâzu”, aşa cum era alintat de apropiaţi, fiind şi pilotul personal al Anei Pauker, reuşeşte să-şi trimită soţia la filmări în Italia. La 13 ianuarie 1948, a fost desemnat să efectueze un zbor de pasageri la Milano.

Ajuns la destinaţie, a predat avionul secundului său şi a cerut azil politic.

Debutul în cinematografie a venit în 1949, când a fost distribuită în producţia franco-austriacă „L’Inconnu d’un soir” (“Necunoscutul dintr-o seară”), în care a jucat alături de Claude Dauphin. Nadia a obţinut chiar rolul principal, cel al unei ospătăriţe tinere care viseară să devină vedetă.

Încetul cu încetul, cariera Nadiei începe să devină tot mai înfloritoare.

Avea să joace apoi roluri de mai mică sau mai mare întindere (a jucat în peste 70 de producţii).
După debutul în cinematografie a obținut o serie de roluri mai mature, sofisticate, de femei aristocrate, din lumea bună. Printre acestea se numără rolul contesei din „Monseigneur”(1949), al femeii îndrăgostite de un hoț în filmul „Păianjenul și musca”(1949), „The Spider and the Fly (1949)” și al Cristinei Versini, în filmul italian biografic despre viața compozitorului Puccini, realizat în 1952.

A jucat în filme austriece, italieneşti şi franceze, în filme de aventură, drame, comedii și filme de groază – „Valley of Eagles”(„Valea vulturilor”(1951 – cu John McCallum şi Jack Warner), „Night Without Stars”(„Noaptea fără stele” (1951 – cu David Farrar), „Une Parisienne”(1957), „The Captain s Table” (1959 – cu John Gregson şi Donald Sinden), „Îmi plac banii”(1961, „Mr.Topaze” (1961 – cu Peter Sellers), Maniac (1963 – cu Kerwin Mathews), „The Naked Runner” (1967 – cu Frank Sinatra) ș.a.

A avut un rol semnificativ în filmul de dragoste „Doi pentru un drum” (1967), unde a evoluat alături de Albert Finney și Audrey Hepburn. Însă Nadia a rămas celebră pentru scurta apariție în capodopera lui Federico Fellini, „La Dolce Vita”(1960), în care a interpretat rolul unei femei bogate, plictisite, dornică să-și sărbătorească divorțul executând un dans memorabil de striptease în timpul petrecerii care se desfășura în casa ei.

Printre partenerii de film se numără: Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica, Rossano Brazzi, Errol Flynn, Maurice Ronet şi Gabriele Ferzetti.

1 2 3
Share.

About Author

„Există o categorie specială de surzi: aceia care nu vor să audă decât ce spun ei.”

1 Comment

Leave a Reply

Powered by themekiller.com