”Ochelarii de soare sunt un instrument esențial în protejarea sănătății ochilor și a țesutului înconjurător. Radiațiile ultraviolete ale soarelui (UV) deteriorează pielea si pot afecta corneea, cresc șansele de a avea cataracta, pot duce la diminuarea capacității vizuale și sunt legate de degenerescența maculară.
Alte problemele care pot apărea sunt pingueculum și pterigionul. Pterigionul este o afecțiune bilaterală constând în apariția unui pliu triunghiular cu baza spre conjunctiva nazală și vârful spre cornee. Un pingueculum este o masă gălbuie de țesut care se formează pe conjunctiva, de obicei pe fiecare parte a corneei.
Ochelarii de soare joacă un rol vital în protejarea țesutului delicat din jurul ochilor, spune W. Lee Ball Jr. de la Harvard Medical School. “Acest țesut și pleoapele sunt vulnerabile la cancerul de piele”, spune Ball.
- Poartă ochelari de soare zilnic
Faceți un obicei din a purta ochelari de soare pentru ca efectul razelor UV asupra sănătății ochilor este cumulativ pe durata vieții.
- Caută ochelari cu protecție completă UVA/UVB
Alege ochelari de soare care oferă o protecție deplină împotriva radiațiilor și a căror etichetă conține:
Lentilele blochează 99% sau 100% razele UVA și UVB
Lentilele îndeplinesc cerințele de blocare ANSI Z80.3 (Aceasta se referă la standardele stabilite de către American National Standards Institute).
Protecție UV 400. (Acestea blochează raze cu lungimi de unda până la 400 de nanometri)
- Alege tipul de lentilă potrivit
Nu întotdeauna o lentilă mai închisă este mai eficientă decât una mai deschisă. Tipul de lentila poate schimba percepția asupra culorilor. Cu lentile colorate în galben sau roz poți să ai dificultăți în a distinge luminile de la semafor. Lentilele gri, verde, maro minimizează distorsiunile de culoare și sunt o alegere mai bună atunci când sunteți la volan.
- Optați pentru lentile polarizate dacă petreceți mult timp pe apă
Lentilele polarizate reduc reflexiile, prin filtrarea luminii solare reflectate de pe suprafețe cum ar fi apa sau pavaj.
Dezavantajul: poți întâmpina dificultăți în a citi telefonul mobil, aparatul GPS sau un ecran cu cristale lichide pe un tablou de bord sau bancomat cu lentile polarizate. Rețineți că polarizarea nu are nimic de-a face cu protecția UV.
- Luați în considerare calitatea lentilelor
Prețul nu este un indicator pentru calitatea lentilelor, dar cele mai ieftine pot avea probleme cu calitatea optică. Poți găsi o pereche de ochelari care oferă claritate și alta, de la aceeași marcă, același model care să ofere o imagina distorsionată.
- Ochelarii de soare mai mari sunt o alegere mai bună
Ochelarii de soare panoramici oferă cea mai largă protecție împotriva UV deoarece blochează mai multa lumina care ajunge la ochi. Lentilele mari acoperă o suprafață mai mare de piele
- Alege mărimea potrivită
Ochelarii ar trebui să se așeze perfect pe nas și urechi. Pentru a evita razele care vin de deasupra capului alege o pereche care sa fie aproape de fața în zona frunții, dar nu atât de aproape încât genele să atingă lentilele”.