HomeCURIOZITATIDespre melodia “La Chilia in port”

Despre melodia “La Chilia in port”

Ce nu știe multă lume…

Melodia “La Chilia in port” în varianta originală se numește “La Dobrogea” și a fost compusă de dl.Puiu Spiru din comuna Luncavița, el și părinții lui au fost arestați de comuniști în 1947 devenind, ulterior , după proces deținuți politici.

Motivul arestării s-a datorat faptului că făcea parte dintr-o familie înstărită, de senatori de Tulcea, a fost dat afară de la conservator și dus la muncă silnică la barajul Bicaz, la Periprava , Tătaru și nu numai. După “reeducare” a fost obligat să-și folosească talentul pentru a scrie panourile propagandistice ale P.C.R. I-a fost interzis accesul în satul natal și când venea noaptea deghizat, era prins și bătut cu bestialitate.


Dorul de satul natal și de prietenii și rudele de care era despărțit, precum și talentul real pe care îl avea l-au făcut să scrie peste 200 de melodii printre care și melodia “La Dobrogea” ce a fost cântată de oameni aflați în suferință și dor, și a fost modificată fiind cântată în mai multe versiuni.

Puiu Spiru, un om cu un suflet mare, a fost numit cetățean de onoare al comunei sale, el donând toată averea ce i-a fost restituită, comunei Luncavița,și a murit la 84 de ani, în 2010 , în Galați și se află înmormântat în cimitirul săracilor.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -