Profesorul Stephen Hawking moare acasă la Cambridge pe 14 Martie 2018.
“Uită-te la stele și nu la picioarele tale.”
SIGNE DEAN 14 MAR 2018
Una dintre cele mai mari minți ale noastre, fizicianul și autorul, Stephen Hawking, a murit la vârsta de 76 de ani, potrivit știrilor din Marea Britanie.
“Suntem profund întristați ca tatăl nostru iubit a trecut astăzi”, a declarat familia lui Hawking într-o declarație publicata miercuri dimineața.
“El a fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui muncă și moștenire vor trăi mulți ani. Curajul și persistența sa cu strălucirea și umorul său au inspirat oameni din întreaga lume.
Hawking, a cărui carieră strălucită în fizică și cosmologie teoretică a trecut de șase decenii, a rămas un comunicator științific activ până în ultimele sale zile. Doar la începutul acestei luni, el a vorbit despre existența înaintea Big Bang-ului cu Neil deGrasse Tyson la popularul show Star Talk.
În 1963, la vârsta de 21 de ani, el a fost diagnosticat cu o formă rară de boală a neuronului motor cu debut precoce sau ALS, iar medicii i-au dat prognosticul sumbru de doar câțiva ani de viață. În schimb, Hawking a trăit încă 55 de ani, făcând contribuții stelare la știință pentru mai mult de o jumătate de secol.
Ca student absolvent al cosmologiei de la Universitatea din Cambridge, Hawking a scris teza sa de doctorat cu privire la “proprietățile unui Univers în expansiune”, demonstrând că teoria Big Bang era fizic posibilă.
Acesta a fost primul pas către teoremele de singularitate pe care le-a dezvoltat cu matematicianul Sir Roger Penrose începând din 1970, folosind matematica găurilor negre pentru a dovedi că un univers care este condus de teoria generală a relativității trebuie să fi început ca singularitate.
În anii 1970, Hawking și-a transformat mintea strălucitoare în a aduce mecanismele cuantice în amestec, sugerând că radiația poate scăpa de fapt dintr-o gaură neagră datorită legilor din domeniul quantum.
Dar lucrarea sa cea mai faimoasă rămâne cartea populară cosmologică “O scurtă istorie a timpului”, care a vândut milioane de exemplare în 35 de limbi în ultimii 30 de ani.
În primul capitol, Hawking a scris:
“Încă de la începutul civilizației, oamenii nu s-au mulțumit să vadă evenimentele ca fiind neconectate și inexplicabile, ci au dorit să înțeleagă ordinea de bază din lume. Astăzi, încă mai dorim să știm de ce suntem aici și de unde am venit. Una dintre cele mai profunde dorințe ale omului pentru cunoaștere este suficientă justificare pentru căutarea noastră continuă. Și scopul nostru nu este altceva decât o descriere completă a universului în care trăim.
Cartea, o explorare agitată a frontierelor cosmologiei pentru o audiență nespecialistă, a fost publicată pentru prima oară în 1988, cu o introducere a lui Carl Sagan. În ea, Sagan menționează participarea la o întâlnire a celor mai noi colegi care se alătură oficial societății regale în primăvara anului 1974:
“În rândul din față, un tânăr într-un scaun cu rotile a fost, foarte încet, semnându-și numele într-o carte care a purtat pe primele sale pagini semnătura lui Isaac Newton”, a scris Sagan.
“Când a terminat în cele din urmă, a fost o ovație agitată, Stephen Hawking a fost o legendă chiar și atunci.”