Discuțiile privind clima persista de decenii de când am descoperit pentru prima data ca exista o influenta a omului asupra mediului. De atunci, mulți cercetători s-au alăturat pentru a finaliza inovațiile care reduc amprenta noastră industriala de carbon.
O astfel de inovație este frunza moleculara (molecular leaf).
Liang-shi Li de la Universitatea Indiana și o echipă internațională de oameni de știință au descoperit acest nou mod de a recicla dioxidul de carbon în atmosfera Pământului. Cu ajutorul luminii sau electricității, molecula construită de echipă poate transforma faimoasele gaze cu efect de sera în monoxid de carbon. Frunza moleculară (molecular leaf) este cea mai eficientă metodă de reducere a emisiilor de carbon până în prezent.
Monoxidul de carbon generat de această moleculă ar putea fi reutilizat drept combustibil.
Arderea monoxidului de carbon eliberează o abundență de energie, precum și dioxidul de carbon.
Deoarece transformarea dioxidului de carbon înapoi în monoxid de carbon necesită atât de multă energie ca cea eliberată prin arderea monoxidului de carbon, acest ciclu a funcționat într-o singura direcție, ceea ce a dus la acumularea de dioxid de carbon. Activitatea echipei ar putea duce la reducerea acumulării de dioxid de carbon prin eficientizarea ciclului de conversie și prin valorificarea puterii solare.
Un impuls împotriva gazelor cu efect de seră
Structura nanografica a moleculei are o culoare închisă care absoarbe cantități mari de lumină solară. Energia produsă de lumina soarelui este apoi utilizată de “motorul de rhenium” al moleculei pentru a produce monoxid de carbon din dioxidul de carbon.
Frunza moleculară (molecular leaf) ne-ar ajuta să abordăm efectele gazelor cu efect de seră ale dioxidului de carbon. De la revoluția industrială, am ridicat nivelul dioxidului de carbon de la 280 de părți pe milion la 400 de părți pe milion în ultimii 150 de ani. Oamenii de știință sunt de acord că există o probabilitate de 95% ca gazele cu efect de seră produse de om să fi crescut temperatura Pământului în ultimii 50 de ani.
În timp ce Li Liang-shi se bucură că inovația sa este eficientă în combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră, el speră să îmbunătățească frunzele moleculare, producând o sursă care poate supraviețui într-o formă non lichida. Echipa caută de asemenea modalități de a înlocui elementul reniu cu mangan, care este mult mai comun și prin urmare, mult mai accesibil pentru reproducere. Dar chiar și fără aceste îmbunătățiri, frunza moleculară ar putea fi un instrument puternic în eforturile de stopare a schimbărilor climatice.