Pentru întreaga sa activitate ofițerul de informații Vera Atkins a primit următoarele decorații: la peste patru decenii de la sfârşitul războiului, în 1987, Vera Atkins a fost răsplătită de Franţa, pentru serviciile sale, cu titlul de Comandant al Legiunii de Onoare (Croix de Guerre,
Commandeur of the Légion d’Honneur); Atkins a fost prima femeie decorată cu Crucea George; a fost medaliată cu Crucea de Război ș.a.
În istoria serviciilor speciale, Vera Atkins a fost, probabil, cea mai importantă femeie spion din al doilea război mondial!
A fost căsătorită cu prințul Constantin Caradja. Vera nu a fost o femeie deosebit de frumoasă și, în ciuda faptului că era o femeie plăcută, a fost considerată „rece și distanta”. William Stevenson, unul din biografii Verei, spunea despre ea că „nu a fost niciodată iubită”. După căsătoria cu prințul Caradja, a devenit Prințesa Ecaterina Caradja, iar Briana Caradja este urmașa sa directă.
NOTE
1.În bătălia de la Hastings, din 1966, s-au folosit pentru ultima oară săbiile din piatră într-o luptă.
2. Autorul seriei de romane James Bond, scriitorul și fostul spion Ian Fleming, care a cunoscut-o bine pe Vera, din perioada când au lucrat amândoi pentru Serviciul de Operații Speciale britanic, SOE (Special Operations Executive).
Jan Fleming, si el spion în tinerețe, autorul celebrului „James Bond” a cunoscut-o bine pe Vera Atkins. Au lucrat împreuna pentru SOE si a caracterizat-o astfel: „In the real world of spies Vera Atkins was the boss”!(„În adevărata lume a spionilor, Vera Atkins a fost șeful”!)
Jan Fleming a fost inspirat de Vera Atkins în crearea personajului feminin Moneypenny, șefa superagentului majestății sale, celebrul 007.
3. În timpul celui de-al doilea război mondial a luptat ca pilot de vânătoare pentru Marea Britanie, fiind instruit în spionajul aviatic. A fost corespondent de război şi a publicat 16 cărţi, între care: A Man Called Intrepid (1976), 90 minutes at Entebbe (1976), Intrepid’s Last Case: The Super Spy Who Helped Take Down the Nazis Tackles the KGB (2002), Operations Management (2006) şi Past to Present: A Reporter’s Story of War, Spies, People, and Politics (2012).
Unul dintre colaboratorii la SOE a fost şi Gardyne de Chastelain. Ne amintim “Operaţiunea Autonomous” organizată de SOE. De Chastelain a fost parașutat cu alţi doi agenţi britanici în România, în decembrie 1943. A fost capturat de oamenii lui Eugen Cristescu, şeful SSI – subiectul unui episod „Bucureşti strict secret”. Pierderile făceau parte din logica inexorabilă a acestui joc extrem de periculos.
4. Sub pseudonimul „Spymistress” s-a ascuns decenii cea mai importantă femeie-spion din al doilea război mondial…
Citeste si:
Românca Nadia Gray – o frumusețe rară a cărei viată bate filmul
Românca Sylvia Sidney – femeia perfectă de la Hollywood (1910-1999)
Românca Renadi Parlea – primul fotomodel profesionist din istorie