HomeStil de viataModaBUTONII DE CAMASA SI ELEGANTA MASCULINA

BUTONII DE CAMASA SI ELEGANTA MASCULINA

Esențiali în orice garderobă, butonii sunt mereu la modă!

 Între elementele care definesc stilului personal al unui bărbat, butonii ocupă un loc distinct. Ei rămân printre puținele bijuterii pe care un reprezentant al sexului masculin le poate purta.
 

   Începuturile butonilor pentru manșetele cămășilor datează de pe la începutul secolului al XVII-lea (alte surse pomenind secolul XVI) ei reprezentând modalitatea noua de prindere a mânecilor cămășilor la încheietura mânii, înlocuind sistemele de prindere existente (cu dantele, panglici și lănțișoare).
   În aceea perioadă  purtarea butonilor constituia un semn distinctiv, la îndemâna aristocrației si faceau parte din imaginea clasei de sus, acest accesoriu fiind obligatoriu pentru cel ce se considera / era considerat gentleman.
   Începând cu secolul al XVIII-lea (în timpul revoluției industriale) au apărut butonii pentru manșetele cămășilor accesibili oricui, ei fiind fabricați din materii prime mai ieftine.
   În 1800 americanul George Krementz patenta dispozitivul (bazat pe o mașină de produs cartușe din Războiul Civil) cu ajutorul căruia se puteau fabrica butoni dintr-o singură bucată.

 

   În anii 1950, a fost inventata legătura sub forma unei bare curbe, care înconjura butonul dintr-o parte în alta. Mai apoi, a fost inventată „bara în T”, folosită chiar și în ziua de astăzi, în majoritatea mecanismelor de prindere a butonilor pentru manșete, s-a dovedit a fi mult mai practică.
 

   Perioada de glorie a butonilor pentru manșetele cămășilor aparține secolului XX.
 

   De-a lungul timpului case celebre de bijuterii (Cartier, Tiffany ș.a.), plecând de la curentele artistice ale vremii (cubism, art deco) au creat modele superbe, care au fost în vogă mult timp.
   O alternativă la butonii clasici a reprezentat-o nodurile de mătase, lansate de casa de modă franceză Charvet, la începutul secolului XX.
   Până la pagul dintre secolele XX-XXI fabricile de cămăși au simplificat și mai mult lucrurile, prin folosirea nasturilor la manșete, această „inovație” marcând declinul drastic al butonilor.
   Butonii pentru manșetele cămășilor au fost și continuă să fie, în felul lor, o oglindă a epocii parcurse: în stil „art nouveau”, la sfârșitul secolului al XIX-lea, extravaganți în anii ’40-’50, excentrici, în anii’60 (erau preferații starurilor holywoodiene), fanteziști în zilele noastre.
 

   Informativ menționăm că:
    „Muzeul Butonilor de Cămașă” se află în Conway, New Hampshire, SUA (cuprinde peste 70.000 de exponate)
    cei mai scumpi butoni din lume au fost dăruiți lui Edward al VIII-lea de către viitoarea sa soție, Wallis Simpson, decorați cu diamante montate în platină, s-au vândut ulterior la licitație pentru 440.000, în 1960, perioada de glorie a butonilor, se produceau peste 12.000.000 bucăți pe an, în prezent, producția medie se ridică la 200.000 anual
 

   În zilele noastre butonii pentru manșetele cămășilor constituie un cadou ideal pentru un bărbat, din mai multe motive: constituie un cadou practic, tipic masculin, o  declarație de stil, un accesoriu indispensabil ș.a.
Sfaturi practice:
•    butonii emailați/colorați trebuie asortați cu nuanțele celorlalte accesorii (cămașa, cravata, papionul, batista de buzunar, cureaua, acul de cravata, șosetele)
•    culorile/nuanțele butonilor pot merge de la estompate la îndrăznețe, plecând de la faptul ei conferă personalitate, dau viață vestimentației masculine
•    la cămășile albe se asortează foarte bine butonii colorați sau închiși la culoare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -