Nu multi cunosc semnificația 𝗯𝗲𝗻𝘇𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗳𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝘂𝗶.
Persoanele cu dizabilități ascunse, precum autism, au nevoie de o atenție sporită atunci când călătoresc cu avionul sau merg la cumpărături. Și cum dizabilitățile lor nu sunt vizibile, aceștia au nevoie de un simbol care să îi ajute să poată fi identificați de către personalul din aeroporturi. Iar acest simbol este acum un lănțișor cu floarea soarelui.
Kim Baker, o tânără mamă care are un copil cu autism a decis să crească atenția asupra acestor lănțișoare care le pot face viața mai ușoară persoanelor care suferă de astfel de boli. Aceasta a povestit cum lănțișorul ei cu floarea soarelui i-a ajutat copilul în aeroport, când plecau în vacanță.
Femeia a postat o imagine în care apare alături de fiul și de soțul ei, iar alături de fotografie a spus și cât de util i-a fost lănțișorul în călătorie.
Cordonul cu floarea-soarelui nu este vreun nou trend, inițiat de cine știe ce pseudo-influencer. Este un simbol folosit preponderent în locurile aglomerate (gări, aeroporturi, etc) pentru a alerta discret personalul că un pasager poate avea nevoi speciale. De exemplu, la aeroportul din Malaga, o persoană de la securitate a văzut lănțișorul de la gâtul meu și ne-a escortat direct la asistență specială astfel încât să nu mai fim nevoiți să trecem pe la securitate.
Dacă vedeți o mamă ce poartă acest simbol în hypermarket să zicem, ținând de mână un copil, aceasta poate însemna că micuțul suferă, spre exemplu, de autism. Un lucru banal, acela de a aștepta la o coadă, poate fi imposibil de înțeles pentru un copil cu acest sindrom. Deși sunt copii cărora le place să pună lucrurile în ordine, în mod ironic, mulți copii cu autism găsesc statul la coadă imposibil si supermarketurile încearcă acum să utilizeze lănțișoarele cu floarea soarelui.
Sper că multe alte locuri vor urma acest exemplu.
Mesajul meu este: dacă vedeți pe cineva purtând un lănțișor cu floarea soarelui să fiți conștienți că are sau însoțește o persoană cu dizabilități ascunse. Ar putea să nu facă scandal din cauză că nu a primit un biscuit, ci este posibil să sufere o cădere senzorială – nu pentru că așa vrea, ci pentru că se simte copleșit.
Poate după ce ai citit acest sfat, îi vei lăsa în fața ta la rând. Sau poate le vei oferi puțin mai mult spațiu. Sau mai multă înțelegere.