Acneea este foarte des întâlnită la adolescenți, aproape 80 la sută dintre femeile și bărbații tineri fac coșuri, o jumătate dintre ele într-o formă destul de gravă pentru a necesita tratament medical.
Adolescenții suferă de acnee din cauza hormonilor numiți androgeni, care cresc cantitatea de grăsime produsă de piele și care circulă la niveluri ridicate în sângele lor.
Dar adolescenții nu sunt singurii afectați de coșuri.
Femeile ale căror niveluri hormonale suferă fluctuații din cauza ciclului menstrual, cele care iau pilule contraceptive, femeile gravide sau cele la care se instalează menopauza, de exemplu, pot suferi și ele de acnee.
Femeile pot avea coșuri la vârsta de 25, de 35 de ani și chiar la vârste mai avansate 44, spune dermatologul James Fulton. Mama mea încă mai făcea bubițe la 62 de ani.
Termenul acnee este larg și acoperă o varietate de manifestări incluzând coșurile, punctele albe, punctele negre și micro chisturile pielii. Este o stare în care porii astupați ai pielii se transformă în bubițe care uneori se inflamează.
Contrar credinței populare, consumul de ciocolată, părul ori pielea ne spălată nu provoacă erupție acneică.
De obicei, predispoziția este ereditară. Dacă ambii părinți au avut acnee, sunt șanse mari ca și urmașii lor să aibă. Dar dacă, de exemplu, aveți o soră cu fața imaculată, spre deosebire de câmpul de bătălie pe care îl etalați dvs., fenomenul se poate datora altor factori care să fi agravat erupția acneică.
Cei mai incriminați sunt stresul, expunerea la soare și schimbarea anotimpurilor. Contraceptivele orale și unele mărci de farduri pot declanșa și ele acneea. Femeile care au o activitate profesională sunt mai vulnerabile, spune dr. Fulton, dacă sunt supuse stresului și au tendința să se machieze excesiv.
Când sa apelați la medic?
Un coș vizibil pe vârful nasului vă poate provoca o jenă teribilă. Dar acneea neglijată se poate transforma în ceva mult mai grav decât un cusur trecător.
Cea mai puțin problematică formă de acnee este erupția câtorva puncte albe sau negre. Totuși, la celălalt capăt al spectrului se plasează acneea care poate cauza o inflamație gravă, ce ia culoarea roșu-deschis sau purpuriu, care se mai numește si acneea rozacee. Aceasta poate lăsa în urmă o cicatrice permanentă. Dacă sunteți îngrijorat în privința acneei, prezentați-vă la medicul de familie care fie vă recomandă un preparat pentru curățarea feței, fie vă va îndruma către un dermatolog.
Vi se poate prescrie o cremă, un gel sau o loțiune cu vitamina A, toate destinate aplicațiilor locale, sau peroxidul de benzoil care ajută la desfundarea porilor și la reducerea numărului de bacterii. Medicul poate decide și administrarea pe durată lungă a unor doze mici de antibiotice.