HomeStil de viataModaRomânca Renadi Parlea - primul fotomodel profesionist din istorie

Românca Renadi Parlea – primul fotomodel profesionist din istorie

   Renadi Parlea s-a născut la Iași, din părinți evrei. Se știu puține lucruri despre copilăria sa. Când familia s-a mutat la Paris (la începutul anilor ’20), s-a „rebotezat” Renée Perle (1904 – 1977).


A ajuns model pentru celebrul Georges Doeuillet, cel despre care se spune că a dat ora exactă în ceea ce înseamnă modă (în 1900 avea deja deschisă, pe malurile Senei, o „Fashion House”).

 

Pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue l-a cunoscut în apropierea Turnului Eiffel, unde el poza niște case. El suferea. Tocmai de despărțise de Madelaine, prima soție, după 11 ani de căsnicie. 


„Bonjour, mă numesc Renée. Sunt româncă stabilită aici, la Paris. Fost model la Doeuillet”. Tupeu și feminitate într-un singur trup. În vara aceea a anului 1930, când și-au încrucișat privirile, Jacques-Henri Lartigue avea cam 36 de ani, ea 26. Înaltă, brunetă, sâni mari, mâini micuțe, picioare interminabile, privire ce tăia geamul, asemenea unui diamant cu multe carate. A fost dragoste la prima vedere. I-a devenit muză pe loc, eleganta româncă a înnebunit milioane de bărbați și a revoluționat lumea modei.

 

A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, care știa să stea în fata camerei de luat vederi, care putea poza pe o plajă, într-o cușcă plină cu lei de la grădina zoologică, printre copaci sau într-un studio.


Faimosul fotograf Jacques-Henri Lartigue a făcut o obsesie pentru ea. „În jurul ei, văd magia”, spunea. Se completau perfect. El scotea tot ce e mai bun din ea, ea îl ajuta să realizeze cele mai „chic” imagini. Nu s-au iubit mult. Doi ani!


 Şi-au petrecut aproape doi ani în Sudul Franței unde iubitul fotograf și-a imortalizat partenera muză în 341 de fotografii care aveau să facă istorie în modă. El i-a deschis drumul spre celebritate. Fotograful nota despre model în jurnal, în perioada relației: “Renée! Este tandră, pasională și devotată. Peste toate acestea, Renee înseamnă dragoste. Face mereu scene. Este gelozie sau este nebunei? Poate simte nevoia să ne certăm de dragul împăcării. Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator și prea prost actor pentru acest tip de joc pe care Renee vrea să-l jucăm”. Relația celor doi s-a încheiat în 1932. Deși pare greu de crezut, cei doi nu avea să se mai vadă până la finele vieții. Perle se căsătoarea, stabilindu-se în sudul Franței, unde a și murit, în 1977. 


„Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau țărănci”, declara celebrul fotograf francez unui prieten.


Cadrele realizate de Lartigue cu Renee Perle aveau să devină faimoase, vânzându-se la marile case de licitații. (Un exemplu, pe 6 mai 1999, ”Renee Perle în haină albă” se cumpăra, la Sotheby’s cu 4.375 $).


Tot despre ea faimosul designer John Galliano, lăudând-o, avea să declare: „Această pariziană jucăușă a fost o avangardistă perfectă: purta fie pantaloni scurți, fie evazați, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brățări!”

 

NOTE
1.După doi ani, s-au pierdut unul de celălalt. Jacques avea să se mai căsătorească, de două ori. Cu Marcelle Paolucii, strigată „Coco”, din 1934 până în 1942, apoi, din 1945 până la a sa moarte, la 92 de ani, în 1986, cu Florette. Ambele-i pozau, pe ambele le iubea. Dar căutați corespondența sa. Nicăieri nu veți găsi cuvinte mai frumoase ca cele adresate româncei.

Citeste si:

Românca Nadia Gray – o frumusețe rară a cărei viată bate filmul

Românca Vera Atkins, cea mai importantă femeie spion

Românca Sylvia Sidney – femeia perfectă de la Hollywood (1910-1999)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -