Parenting eficient

Acum, când copiii noștri cresc, de unde știm dacă facem o treabă bună ca părinți?

Există o întreagă istorie a relației părinte-copil care începe în momentul în care se naste copilul tau. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine prezentul, încerca să iti faci câteva idei despre locul în care ați petrecut ca o familie. Gândeste-te din nou la experiențele pe care le-ai avut cu copilul când a fost bebelus, un copilas care facea primii pasi și un preșcolar. Intreaba-te pe tine insuti:

 • Cât de activ ai fost ca părinte în acei ani de început? Ai jucat un rol important în creșterea copilului în familie sau au existat alte solicitări (cum ar fi orele lungi de lucru) care te-au împiedicat să fii implicat așa cum ți-ar fi plăcut?
 • Care au fost cele mai plăcute experiențe ca părinte și in familie în acei ani?

De la primii ani de viață ai copilului tău si pana acum, tehnicile tale de parenting se pot schimba. Poate că ai fost destul de anxios ca nou părinte, dar ai câștigat încredere in lunile și anii care au trecut. Pune-ti întrebări cum ar fi:

 • Ce ai învățat ca părinte? Care au fost cele mai dificile lucruri de învățat?
 • Care au fost cele mai bune trăsături ale tale ca părinte al unui copil mic? Care au fost domeniile în care aveai cele mai multe probleme? De exemplu, a fost dificil să te intelegi cu copilul tău înainte de a începe să vorbeasca? Ți-a fost greu să stabilești limite când a inceput sa creasca? Cum ți-a răspuns el în rolul tău de parinte?
 • Ce ai vrut să schimbi la tine în calitate de părinte pe măsură ce copilul a crescut? Cât succes ai avut în a face aceste schimbări? Reține că, pe măsură ce copilul crește, trebuie să schimbi și întreaga familie. În esență, continua prin propria dezvoltare ca părinte.

Chiar dacă ai făcut greșeli în acei ani de început, le poti modifica acum. Dacă ai pierdut anumite experiențe de familie pentru că ai lucrat prea mult, ai încă mulți ani să te bucuri de soț / soție și de copii. În general, copiii înțeleg și iartă părinții pentru lipsuri și greseli. Și dacă nu ai fost acolo când copilul tau a făcut primii pași sau a mers pe tricicleta pentru prima dată, poti fi acolo pentru alte evenimente speciale, cum ar fi piesele de teatru de la scoala ale copilului tau și meciurile lui de fotbal.

Experiențele actuale de părinte

Petrece ceva timp gândindu-te ce faci ca părinte în timpul acestor ani de viață din copilărie. Acesta este un moment dificil, în care copilul tău caută o mai mare independență și pune la îndoială regulile familiei. Și, din când în când, poate fi necesar să-l ajuti cu probleme legate de școală. El va dezvolta și mai multe relații de prietenie, iar interacțiunile sale cu frații se pot schimba.

Cât de bine îți indrumi copilul în această perioadă din viața lui? În ce domenii faci bine? Unde crezi că ai nevoie de mai mult ajutor?

Problemele actuale de viață

Pentru mulți bărbați și femei, stresul din viața lor interferează cu capacitatea lor de a fi părinți. Dacă sunt nefericiti la locul de muncă, de exemplu, s-ar putea să se întoarcă acasă preocupați și tensionați la sfârșitul zilei și să nu poată face față sarcinilor de a conduce o familie la fel de eficient.

Ia un moment pentru a evalua cum te simți in legatura cu aceste aspect si altele la fel de importante ale vieții tale:

 • Cariera și ocupația ta
 • Relațiile tale la locul de muncă
 • Condițiile de trai, inclusiv casa și cartierul
 • Stilul tău de viață, inclusiv timpul pentru tine și activitățile de agrement
 • Îmbătrânirea: inaintarea în vârstă, încetinirea și confruntarea cu schimbările din corpul tau
 • Relația ta cu soțul sau partenerul tau
 • Relația ta cu părinții și frații tăi
 • Prieteniile tale

Evalueaza-ti problemele din aceste arii și modul în care acestea ar putea influența viața de familie. Ori de câte ori este posibil, găseste modalități mai eficiente de a face față acestor dificultăți în viața ta, astfel încât acestea să nu interfereze cu relația părinte-copil.

De exemplu, dacă esti ca mulți părinți, ziua ta este atât de plină de responsabilități de serviciu și de familie încât nu ai absolut niciun “timp de relaxare”. Ține minte, totuși, că majoritatea părinților sunt mai fericiți (și, prin urmare, mai buni ca părinți) când își fac timp pentru lucrurile pe care le găsesc plăcute. Pe măsură ce copiii tai trec prin anii de școlarizare, ei vor dezvolta interese și responsabilități (de la prieteni la teme), care iti pot oferi mai mult timp pentru acele activități care consideri ca te implinesc. Nu ai nevoie să te dedici fiecărui moment liber pentru a juca dame sau baseball împreună cu copiii tai; de fapt, atâta timp cât iti lasi deoparte puțin timp pentru copiii tai, probabil că te vei simți bine știind că esti interesat de lucruri de care te bucuri cu adevărat.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -