HomeZona ITNOUTATI SI RECENZIIGoogle va taxa producătorii de telefoane Android care utilizează aplicațiile sale în...

Google va taxa producătorii de telefoane Android care utilizează aplicațiile sale în Europa

Ați vrea să cumpărați un dispozitiv Android care nu are aplicații sau servicii de la Google? Fără Google Maps, Gmail si YouTube!

Și fără Magazinul Google Play – de unde ați fi putut instala orice aplicații Android.

 

Deoarece, dacă locuiți în Europa, de acum încolo, trebuie să cheltuiți niște bani în plus pe un smartphone cu servicii Google integrate, care până acum erau disponibile în mod liber și deja incluse în costul smartphone-ului tău.

Pentru prima dată, Google și-a anunțat planurile de a percepe o taxă producătorilor europeni de telefoane Android care doresc să includă o versiune gratuită a aplicațiilor Google pe telefoanele lor Android.

În scurt timp, producătorii de telefoane Android vor trebui să plătească către Google pentru instalarea Magazinului Play, Gmail, YouTube, Maps și Chrome, care sunt de obicei considerate a fi părți esențiale ale sistemului de operare Android, dar sunt de fapt servicii oferite de Google.

“Deoarece preinstalarea Google Search și Chrome împreună cu celelalte aplicații ne-au ajutat să finanțăm dezvoltarea și distribuirea gratuită a Android, vom introduce un nou acord de licență plătit pentru smartphone-uri și tablete livrate în SEE. Android va rămâne liber și gratuit “, a declarat Google într-un post pe blog.

 

Iată de ce Google trebuie să taxeze producătorii de dispozitive Android

Măsura vine ca răspuns la hotărârea din vară a Comisiei Europene, care a amendat Google cu o sumă record de 5 miliarde de dolari pentru încălcarea regulilor antitrust pentru abuzul de dominare a sistemului său de operare mobil Android și împiedicarea competitorilor.

Google a investit miliarde de dolari în crearea sistemului de operare Android și încă cheltuiesc milioane pentru a menține proiectul. Pentru a-și păstra sistemul de operare mobil cu sursă deschisă și gratuita, Google solicită producătorilor de dispozitive să pre-instaleze o suită de aplicații Google populare care generează venituri pentru companie.

Dar Comisia Europeană a decis că Google ar trebui să înceteze să-i forțeze pe producătorii de telefoane Android să lege în mod “ilegal” aplicațiile și serviciile proprietare – în special Chrome și Google Search – pentru Android, deoarece acestea îi împiedică pe concurenți să ajungă la consumatori.

 

Puncte cheie: noua politică de licențiere Android a Google

  • Android va rămâne gratuit și open source.
  • Producătorii de dispozitive care folosesc sistemul de operare Android care își vând telefoanele în Europa, au acum posibilitatea de a produce smartphone-uri și tablete fără să pre-instaleze niciun fel de aplicații Google pentru a se conforma reglementărilor UE antitrust.
  • Producătorii de dispozitive care folosesc sistemul de operare Android care vor să includă Magazinul Google Play și multe alte aplicații, cum ar fi Gmail, Hărți Google și YouTube, vor trebui să obțină un acord de licență plătit de la Google.
  • În mod obișnuit, vor exista două tipuri de licențe plătite: una cu Magazin Play și aplicații Google, dar fără Motorul de căutare Google și browserul Chrome și al doilea tip de licența, cu toate aplicațiile incluse.
  • Probabil că prima licență ar putea fi mai scumpă decât a doua, deoarece motorul de căutare Google și browserul Chrome generează mai multe venituri pentru companie.
  • Nu este obligatoriu ca mai devreme, dar dacă producătorii de telefoane Android doresc licență gratuită, aceștia pot preinstala toate aplicațiile Google fără (lăsând aplicații selective), alături de aplicațiile concurenților.

 

Aceste noi taxe de licențiere vor intra în vigoare pe 29 octombrie.

Întrucât nu există nicio modalitate de a obține magazinul Play în Europa gratuit după două săptămâni, acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor smartphone-urilor, în cazul în care producătorii de telefoane Android decid să le transfere clienților noii costuri de licențiere.

 

Cu toate acestea, nu este clar încă suma pe care Google o va percepe pentru taxele de licențiere.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Similare

- Advertisment -